Nowości na naszym blogu

Jesienna herbata z miodem, pomarańczą i goździkami – rozgrzewający przepis na chłodne dni

✨ Przepis na herbatę idealną na jesień:

 Składniki (na 2 porcje):

  • 2 łyżeczki czarnej herbaty (lub 2 torebki)

  • 1 nieduża pomarańcza (najlepiej ekologiczna)

  • 4–6 goździków

  • mały kawałek cynamonu (lub ½ łyżeczki mielonego)

  • plaster świeżego imbiru (opcjonalnie)

  • 2–3 łyżeczki miodu (najlepiej z naszej pasieki )

  • wrzątek

 Sposób przygotowania:

  1. Zaparz herbatę w dzbanku lub dużym kubku – odstaw na kilka minut pod przykryciem.

  2. Do gorącej herbaty dodaj goździki, cynamon, imbir i kilka plasterków pomarańczy (można lekko wycisnąć sok).

  3. Odczekaj chwilę, aż napar lekko przestygnie – miód dodaj na końcu, gdy herbata nie będzie już wrząca (ok. 40–50°C), by nie tracił swoich cennych właściwości.

  4. Wymieszaj, rozlej do kubków i... delektuj się smakiem! ☕

Wskazówki:

  • Możesz dodać też anyż gwiazdkowy lub kilka jagód jałowca dla głębszego aromatu.

  • Jeśli lubisz wersję bardziej owocową – dodaj kilka plasterków jabłka lub żurawiny.

Taka herbata to nie tylko przyjemność, ale też naturalny sposób na wsparcie odporności i poprawę nastroju w jesienne dni. A najlepsze w niej jest to, że możesz dowolnie eksperymentować z dodatkami!


 A Ty – jak pijesz herbatę z miodem? Masz swój ulubiony dodatek? Podziel się w komentarzu!

Posted in: Default category
Loading...