Nowości na naszym blogu

Piernikowe szaleństwo czas zacząć!

Nie musicie czekać do świąt !

Pyszne i aromatyczne, miękkie już po upieczeniu. 

Pamiętajcie tylko żeby użyć naszego świątecznego miodku z przyprawą piernikową.

Składniki

Na ok. 30 sztuk

  • 2 szklanki (320 g) mąki pszennej

  • 200g miodku z przyprawą piernikową od Zielonova

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki kakao

  • 2 łyżki masła

  • 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)

  • ok. 4 łyżek ciepłego mleka

    Przygotowanie

  • Mąkę przesiać, wlać podgrzany,ciepły miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno sodę, kakao, a następnie masło i jedno jajko.

  • Dolewać stopniowo (po 1 łyżce) mleka i łączyć składniki ciasta w jednolitą, miękką kulę (dolewamy tyle mleka aby ciasto łatwo się wyrabiało i było plastyczne. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.

  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.

  • Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 minut.

  • SMACZNEGO !!!

    Wskazówki

  • Grubość pierników i czas pieczenia wpływa na to czy pierniki będą po upieczeniu bardziej miękkie czy twarde. Zazwyczaj jednak twardnieją po upieczeniu, co jest zjawiskiem naturalnym.

  • Pierniki po leżakowaniu np. w puszce czy pojemniku odpowiednio dojrzewają i miękną. Można je dekorować w dowolnym czasie (po upieczeniu czy po leżakowaniu).

  • Z tego przepisu można też otrzymać cienkie i chrupiące pierniki, w zależności od naszych potrzeb.

Posted in: Default category
Loading...